Mišíkovy klenoty v jasu svíce

07.09.2014 14:32 - Pavel Parikrupa | foto: Martin Chrz / musicserver.cz

Aktuální kompilace Vladimíra Mišíka "Královský večer" není obligátním výběrem největších hitů. Zpěvák sám vybral své písně tak, aby album s podtitulem "Balady / Ballads 1972 - 2010" bylo soundtrackem příjemného večera po vzrušivém a nadupaném dni.
9/10

Vladimír Mišík - Královský večer

Skladby: Balada, Proč ta růže uvadá, Co jsem si vzal, Noc, Romeo se kácí, Královský večer, Sadem, lesem, parkem, Stříhali dohola malého chlapečka, Sochy, Variace na renesanční téma, Kdybych už měl umřít, Já a dým
Vydáno: 24.03.2014
Celkový čas: 43:51
Vydavatel: Supraphon
Alba největších hitů se obvykle vydávají na předvánoční trh s vidinou snadného zisku nebo jako bilance skvělé kariéry k tvůrčímu či životnímu jubileu umělce. Mišíkův "Královský večer" není "Best Of" v obvyklém významu, nýbrž citlivě zvolená sbírka balad. I když několik z nich k největším zpěvákovým hitům rozhodně patří.

"Královský večer" je koncipován jako nahrávka pro příjemný večerní poslech. Vladimír Mišík si sám vybral, které skladby z jeho repertoáru za bezmála čtyřicet let na kompilaci budou. A dalším plusem je balení - padesátistránková knížka s původními českými texty a jejich překlady do angličtiny plus ilustrace Karla Halouna, jenž s Mišíkem spolupracuje už od sedmdesátých let.

Díky pečlivé dramaturgii je záměru, aby se deska nesla v duchu večerního zklidnění, dosaženo dokonale. Kritériem při výběru nebyla hitovost, ale nálada. Převážně akustický zvuk a zhudebněná poezie. I méně známé Mišíkovy písně spojené s jeho už zlidovělými hity ("Proč ta růže uvadá", "Stříhali dohola malého chlapečka", "Variace na renesanční téma") zde tvoří kompaktní celek, z něhož netrčí nic rušivého.

"Královský večer" je zhudebněná básnická sbírka. Můžete ji číst i poslouchat a nejlepší je to večer. Když je klid, netlačí vás žádné termíny, utichla válka v televizi a ustalo "všeliké kvaltování, které toliko pro hovada dobré jest".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY